Make your own free website on Tripod.com

 

Raadsel voor Mol
Home 
Knutsel-pagina 
Poezie-gedichten 
Verhaaltjes 
Kleurplaten 
Links 
Wie zijn wij ? 
Poezie-album 
Gastenboek 
Email ons 

 

Een raadsel voor Mol

Sinds Uil in de oude eikeboom is gaan zitten zijn de zomerse dagen anders voor Vogel. Anders dan gewoon. Toch doet ze niets anders dan ze altijd doet in de zomer. Vogel vliegt in het rond door het bos, maakt praatjes met Tor of Mol of Muis. Ze eet bosbessen ijs en drinkt vlierbes limonade en houdt precies in de gaten wanneer Rups als vlinder voor de dag zal komen.

`Dat is toch altijd weer een bijzonder moment.' denkt Vogel terwijl ze in de zon zit niets te doen. Zo lijkt het tenminste. Maar als Vogel rond vliegt of niets zit te doen in de zon, is het in haar hoofd een behoorlijk drukte van kleine en grote vragen. Ze bedenkt dan het ene raadsel na het andere. Ook nu doet ze dat.

Dan komt Mol voetje voor voetje aangelopen. `Zo, zo, mooi weertje hè?' mompelt Mol. Hij knijpt zijn oogjes dicht tegen het felle zonlicht als hij probeert Vogel aan te kijken. `Ha, die Mol. Alleen op pad?' vraagt Vogel. `Ja, alleen. Maar nu ik jou zie, zou jij misschien een eindje met me mee willen lopen? Ik ben op weg naar Tor, zie je.'

Vogel weet best dat Mol in het zonlicht niet goed kan zien. `Natuurlijk wil ik dat. Zal ik je dan een raadsel opgeven? Ik heb net een nieuwe.' vraagt Vogel blij terwijl ze opspringt. `Nou goed dan. Als 't maar niet te moeilijk is. Ik ken die raadsels van jou.' lacht Mol. `Nee hoor', zegt Vogel, `deze is speciaal voor jou.'

Vogel schraapt haar keel en zegt dan langzaam:`Licht is donker,' pauzeert even en gaat verder `Wie ziet in het licht, ziet niet in het donker. Maar wie is het die ziet in het donker en niet in het licht?' Mol knikt nadenkend en zucht `Dat is een ingewikkelde zin.'. `Misschien wel ingewikkelde ONzin.' zegt Vogel luchtig.

Ze lopen samen verder zonder een woord te zeggen. Vogel doorbreekt de stilte, `Pas op, Mol. Even om deze boom heen lopen. Dat lijkt me beter dan er tegenaan.' grinnikt ze. `IK!' roept Mol opeens en hij draait in het rond van plezier. `Ik. Je bedoelt MIJ!' en Mol loopt enthousiast tegen de boom aan waar Vogel hem voor gewaarschuwd had. `Geeft niet.' zegt Mol wat verlegen, `Ik heb je raadsel geraden.' Mol zijn kleine oogjes schitteren. Hij is trots op zichzelf. `Dus toch geen ingewikkelde onzin.' zegt Vogel verbaasd, meer tegen zich zelf dan tegen Mol.

Al pratend komen ze bij Tor aan. Daar nemen Vogel en Mol afscheid van elkaar. `Bedankt voor het mooie raadsel.' Mol zwaait nog een keer naar Vogel. `Tot ziens.' roept hij haar na. Maar Vogel hoort het niet meer. Ze is al een zwart stipje hoog in de blauwe lucht. Maar dat ziet Mol niet meer.

[Daantje][Raar haar ?][Droeverige meisje][Moederdag voor mamabeer][Raadsel voor Mol][Jillemijn zag de maan][De tandefee][Laatste kerstkransjes][Piet ziet Sinterklaas][De juf is jarig][De herfst]

Copyright(c) 2005 Vlimpie. All rights reserved.